Operation vid närsynthet

Om inte du passar in i kriterierna för en laserbehandling eller om du är över 40 år så kan det vara bättre med en ögonoperation för att behandla ditt synfel. Det finns två olika typer av operationer för detta. En där du får en extra lins och en där din lins byts ut mot en ny.


PRL/ICL – en lins opereras in framför din egna lins

PRL/ICL går ut på att operera in en extra, konstgjord, lins i ögat. Behandlingen är till för de personer som är kraftigt över- eller närsynta och där inte laserbehandling fungerar. Den extra linsen opereras in i ögat och placeras framför den egna linsen.

För vem passar PRL/ICL?
  • Om du är mellan 25-45 år
  • Om du inte kan göra en laserbehandling för att du exempelvis har för stora synfel, torra ögon, en oregelbunden hornhinna eller en tunn hornhinna.
  • Om du vill att det ska finnas en möjlighet att göra behandlingen ogjord
Behandlingen

Innan behandlingen kan göras måste först och främst rätt typ av lins prövas ut. Sedan förs denna tunna plastlins in i ögat med hjälp av mikro-kirurgi. Operationen tar ungefär 15 minuter men du bör stanna kvar på kliniken ett par timmar.

Efter en behandling med PRC/ICL får du droppar med antibiotika som ska förhindra infektioner.

Risker

Det finns alltid risker med alla behandlingar. Ibland kan vissa linser behöva bytas ut om du fått fel styrka eller om den är för lång eller kort. Det är också en procents risk att tidigare utveckla gråstarr.

Risken är högre om du är äldre än 45 år. Därför rekommenderas inte denna typ av behandling för dig som är äldre.

RLE/CEL – din lins byts ut mot en konstgjord lins

operation vid närsynthet

Vid RLE/CEL så tar man bort ögats lins för att byta ut den mot en konstgjord lins.

RLE står för Refractive Lens Exchange och kallas också CLE som är en förkortning för Clear Lens Extraction. Detta är exakt samma metod som vid en starroperation av grå starr: Ögats lins byts ut mot en konstgjord lins. Och får sedan sitta kvar under resten av livet.

För vem passar RLE/CEL?

Behandlingen passar de som är äldre än 40 år.

Olika typer av linser

Vilken lins du får bestäms i förväg efter noggranna undersökningar. Det finns antingen multifokal lins och monofokal lins. Om du har ska behandla åldersynthet så används den multifokala linsen som gör att du kan se bra på både långt och nära håll.

Många behöver dock glasögon i vissa situationer efter behandlingen på grund av att en multifokal lins är till för att se bra på både nära och långt håll men på avstånd där mittemellan kan synen bli något sämre.

Den andra metoden, med monofokal lins (enstryrkelins), korrigerar bara synen på långt håll. Då kommer du fortfarande behöva läsglasögon men du kommer att se bra på långt håll.

Behandlingen

Själva operationen går snabbt och smidigt och utförs under lokalbedövning. Du kan leva som vanligt direkt efter operationen och om din syn inte är allt för suddig de första dagarna så behöver du inte vara sjukskriven.

De första tre veckorna behandlas ögonen med antibiotikadroppar för att minska risken för infektion.

Risker

Det finns en liten risk för infektion, men i och med antibiotikadropparna så minskas den risken. Vissa kan uppleva reflexer runt ljuskällor och att mörkerseendet blir sämre.